Bestellen
Ziet u door al die aardbeien het veld niet meer? Geen probleem. De Keuzehulp links in onze webshop helpt u bij het kiezen van de perfecte aardbeiplanten.
Aardbeien worden traditioneel van eind mei tot begin juli geplukt. Deze kortdragende rassen geven in 3 tot 4 weken tijd heerlijke en – over het algemeen – grote aardbeien. Bij de doordragende rassen kunt u, met de juiste verzorging, de productie verspreiden over een langere periode, namelijk van juni tot september. De nieuwe generatie doordragende rassen geven mooie grote aardbeien (Favori en Furore), maar ook het oude ras Ostara is nog altijd goed in trek.
Dat hangt er vanaf wanneer u wilt planten en plukken. Bedenkt u zich in het voorjaar om aardbeien te gaan kweken? Dan kiest u voor de gekoelde planten. U plukt hier 8 à 10 weken later al de aardbeien van. Traditioneel worden aardbeiplanten geplant in augustus met verse planten. Deze planten geven dan in het volgende jaar – meestal in juni – een volle oogst.
Hangaardbeien bestaan eigenlijk niet. Iedere aardbeiplant die in een pot staat zal uiteindelijk gaan ‘hangen’. Wel zijn er rassen die meer of minder geschikt zijn om in bakken of potten te telen. Dat heeft er vooral mee te maken hoe groot een plant wordt en hoe zwaar de aardbeien zijn. Met de Keuzehulp links in onze webshop kunt u filteren op aardbeiplanten die het meest geschikt zijn voor (hang)potten.
Als u verschillende soorten wilt proberen én u wilt de hele zomer genieten van aardbeien, dan is het smulpakket ideaal voor u. In deze pakketten zitten vier populaire aardbeirassen met verschillende eigenschappen waardoor u de pluktijd over een langere tijd spreidt. De smulpakketten zijn al verkrijgbaar vanaf 20 planten.
Leveren
Er zijn wekelijks twee bezorgdagen. Via onze bezorgkalender die u tegenkomt tijdens het bestellen, kiest u de dag die u het beste uitkomt.
Wij leveren de planten ook volop in België. De verzendkosten voor verzendingen naar België zijn 8,50 euro. De verzendkosten binnen Nederland zijn 6,75 euro. Dit is inclusief een boekje met tips voor de lekkerste aardbeien uit eigen tuin.
Daar hoeft u zich geen zorgen over te maken! De aardbeiplanten worden netjes en vers verpakt. Post NL bezorgt vaak al de volgende dag. Mocht de levertijd toch onverhoopt langer zijn en u twijfelt over de kwaliteit, neem dan contact met ons op.
U kunt ze het beste na ontvangst zo snel mogelijk planten. Kies tijdens het bestellen voor een datum die u goed uitkomt. Kunt u ze toch niet gelijk planten? Bewaar ze dan in een dichte zak in de koelkast en maak tussendoor de wortels even nat.
Houdbaarheid gekoelde planten: maximaal 5 dagen
Houdbaarheid verse planten: maximaal 2 dagen
Planten
Stap 1: Zoek een geschikte plek. Aardbeiplanten staan heel graag in de zon.
Stap 2: Maak een plantgat met een steekschop of spade waar de plant met de wortels recht naar beneden in kan staan.
Stap 3: Houd een afstand van 25-30 cm tussen de planten aan. Het is goed om in rijen te werken. Houd dan tussen de rijen 80-90 cm aan.
Stap 4: Dompel de planten vóór het planten 10 minuten in het water en zorg dat de bodem vochtig is.
Stap 5: Zet de plant rechtop in het plantgat en schuif de grond stevig tegen de wortels aan. Een goede aansluiting met de grond is heel belangrijk. Plant niet te diep; het hart van de plant mag nooit onder de grond staan. Hieruit groeien namelijk de nieuwe blad- en bloemstengels!
Stap 6: Strooi 2 weken na het planten mestkorrels bij de plant (verkrijgbaar in onze webshop)
Aardbeiplanten houden van een zonnig plekje! Half schaduw is ook geen probleem. Voor potten of bakken is half schaduw zelfs aan te raden omdat ze dan minder snel uitdrogen. Aardbeien rijpen ook in de schaduw, alleen duurt het dan wat langer.
U kunt het beste potgrond gebruiken. Potgrond bestaat namelijk uit verschillende soorten veen, is luchtig en is qua voeding goed in balans. Plant zeker niet in pure compost of in bemeste tuinaarde. Beide zijn prima geschikt om door de grond in de tuin te mengen, maar niet voor aardbeiplanten in bakken of potten.
Nee. Compost verbetert de bodem in uw tuin. Maar aardbeiplanten worden niet blij wanneer ze in compost worden geplant. De voeding in compost komt namelijk vaak té snel vrij, waardoor de jonge wortels van aardbeiplanten verbranden en de plant zal afsterven.
Verzorgen
Niet teveel maar ook niet te weinig. Zonder water groeien de planten niet en komen er geen grote vruchten. Maar met teveel water kunnen de wortels stikken en heb je kans op kop- en vruchtrot. Probeer dus de balans te vinden. Toch nog een paar tips:
– Geef aardbeiplanten in bakken en potten elke dag water en zorg ervoor dat het water aan de
onderkant weg kan lopen.
– Geef aardbeiplanten in de tuin water naar behoefte. Een vuistregel: zolang je met de bovenste laag grond nog een kluit kunt maken is de grond vochtig genoeg.
Voor meer tips over het watergeven leest u ook onze speciale teelttips
Kortdragende rassen kunt u direct na de oogst snoeien. Snoeien betekent in dit geval compleet afknippen tot 10-15 cm boven de grond. Zo voorkomt u dat u in het tweede jaar een te zware plant krijgt met teveel en te kleine aardbeien. Let op, na 1 augustus mag u niet meer snoeien! Vanaf september legt een aardbeiplant van binnen zijn vruchten aan en voor dat proces heeft de plant blad nodig. Ook geeft het blad in de winter bescherming tegen nachtvorst.
Doordragende rassen hoeft u niet te snoeien. Bij deze rassen is het voldoende om na de winter het dode blad te verwijderen. Als u dit wel doet, gaat de plant ‘kaal’ de winter in en dat is nadelig bij eventuele vorst.
Als er teveel meststof vrijkomt bij de wortels, verbranden ze en worden de randen van de bladeren bruin. We zien dit vaak gebeuren bij aardbeiplanten in potten als er bemeste tuinaarde wordt gebruikt óf wanneer er teveel verse mest door de grond is verwerkt. Wij adviseren normale potgrond te gebruiken in combinatie met een langzaam vrijkomende meststof. Deze meststof <link naar product in webshop> is verkrijgbaar in onze webshop.
Het advies om bloemen weg te knippen geldt alleen voor doordragende rassen. Deze rassen willen nog wel eens heel veel bloemen maken, terwijl er nog maar weinig blad is. Dan krijg je een zwakke plant met kleine aardbeien. Dat wilt u natuurlijk niet. Wij adviseren daarom om de eerste 3 tot 4 bloemstengels te verwijderen zodat de plant een betere balans krijgt tussen blad- en bloemstengels.
Let op, dit geldt niet voor de kortdragende rassen, want die zullen daarna geen nieuwe bloemen (lees: aardbeien) meer maken en dan worden het toch echt te-kortdragende rassen.
Niks vervelender dan dat natuurlijk. Zijn de aardbeien eindelijk rijp, zijn onze slijmerige vrienden u voor. Een aantal tips:
-Ga op slakkenjacht en elimineer ze
-Gebruik biervallen, koperdraad of slakkenbarrières
-Gebruik Pireco slakkenpreventie (verkrijgbaar in onze webshop)
Aardbeiplanten zijn redelijk winterhard, maar bij aanhoudende droge, strenge vorst met veel wind kunnen uw aardbeiplanten beschadigen. Dek uw planten dan af met een stukje acryldoek of gaatjesfolie. Deze producten zijn verkrijgbaar in onze webshop <link naar producten in webshop>. Bij bakken en potten is het wat makkelijker. Die zet je in de schuur of afgedekt bij elkaar op het terras. Let op: hou de grond in de potten tijdens de winter wel vochtig.